Cărți Istorie

Religia geto-dacilor. Miturile antice și miturile moderne

 

Religia_getodacilor

Cumpără Carte Tipărită 

Cumpără eBook

Cumpără PDF

Produs disponibil în mai multe Magazine Digitale

Pasiunea pe care o am pentru religie şi mituri, fascinația pentru nenumăratele “chipuri” ale lui Zalmoxis şi curiozitatea de a afla de ce istoricii nu au ajuns la un punct de vedere comun cu privire la credințele religioase ale geților și ale dacilor, au contat foarte mult în luarea deciziei de a analiza sursele primare și teoriile moderne legate de spiritualitatea strămoșilor noștri.

Scopul principal în elaborarea lucrării a fost să urmăresc evoluţia ipotezelor despre natura, numărul şi numele zeilor ce populau panteonul tracilor nordici şi să refac drumul parcurs de Zalmoxis în literatura antică şi modernă.

Lucrarea este structurată în patru capitole, în primul am prezentat sursele literare antice de la Istorii-le lui Herodot până la Lexiconul Suidas.

În capitolul al II-lea am expus miturile antice vehiculate despre Zalmoxis.

În capitolulal III-lea am realizat o expunere a opiniilor şi interpretărilor autorilor moderni,ce are ca obiectiv stabilirea paternităţii ideilor şi observarea aportului pe care la adus fiecare erudit, de asemenea, acest demers este util pentru a urmării evoluţia noilor studii despre credinţele şi ritualurile tracilor nordici.

În ultimul capitol al lucrării, am redat înverşunatele dezbateri şi polemici dintre erudiţii secolelor al XIX-lea și al XX-lea.


 

Elemente de Spiritualitate în Arta Geto-Dacică

Elemente_de_Spiritua_Cover_for_Kindle

Cumpără Carte Tipărită 

Cumpără eBook

Cumpără PDF

Produs disponibil în mai multe Magazine Digitale

Cercetările pe care le-am întreprins privind religia geţilor şi a dacilor au început în anul 2011, atunci am analizat multiplele ipostaze ale lui Zalmoxis şi am realizat o reconstituire istoriografică a drumului pe care acest personaj misterios l-a parcurs în literatura antică şi modernă. Fascinat şi intrigat de nenumăratele ipotezele legate de natura, numărul şi numele zeilor ce populau panteonul tracilor nordici, am decis să abordez  religia lor dintr-un unghi diferit, să întreprind o cercetare pornind de la reprezentările artistice întâlnite pe obiectele din aur și argint. În vederea realizării acestui obiectiv, am parcurs cele mai reprezentative lucrări despre tezaurele descoperite în România şi Bulgaria și am analizat imaginile de pe piesele metalice aflate în componența lor. Demersul desfăşurat în prezenta lucrare a avut drept scop dorinţa de a înţelege, prezenta şi lămurii, dacă nu toate măcar o parte din confuziile apărute în urma neînţelegerilor ce se regăsesc în legătură cu spiritualitatea geţilor şi a dacilor.

Epoca cercetată este cuprinsă între secolul al V-lea a.Chr şi secolul I p.Chr., studiul se concentrează asupra ariei geografice locuite de geţi şi de daci, dar vor fi aduse în discuţie şi cele mai importante descoperiri efectuate în arealul locuit de tribali şi de odryşi.


 

Advertisements