Cărți Istorie

Religia geto-dacilor. Miturile antice și miturile moderne

 

Religia_getodacilor

Cumpără Carte Tipărită 

Cumpără eBook

Cumpără PDF

Pasiunea pe care o am pentru religie şi mituri, fascinația pentru nenumăratele “chipuri” ale lui Zalmoxis şi curiozitatea de a afla de ce istoricii nu au ajuns la un punct de vedere comun cu privire la credințele religioase ale geților și ale dacilor, au contat foarte mult în luarea deciziei de a analiza sursele primare și teoriile moderne legate de spiritualitatea strămoșilor noștri.

Scopul principal în elaborarea lucrării a fost să urmăresc evoluţia ipotezelor despre natura, numărul şi numele zeilor ce populau panteonul tracilor nordici şi să refac drumul parcurs de Zalmoxis în literatura antică şi modernă.

Lucrarea este structurată în patru capitole, în primul am prezentat sursele literare antice de la Istorii-le lui Herodot până la Lexiconul Suidas.

În capitolul al II-lea am expus miturile antice vehiculate despre Zalmoxis.

În capitolulal III-lea am realizat o expunere a opiniilor şi interpretărilor autorilor moderni,ce are ca obiectiv stabilirea paternităţii ideilor şi observarea aportului pe care la adus fiecare erudit, de asemenea, acest demers este util pentru a urmării evoluţia noilor studii despre credinţele şi ritualurile tracilor nordici.

În ultimul capitol al lucrării, am redat înverşunatele dezbateri şi polemici dintre erudiţii secolelor al XIX-lea și al XX-lea.


 

Elemente de Spiritualitate în Arta Geto-Dacică

Elemente_de_Spiritua_Cover_for_Kindle

Cumpără Carte Tipărită 

Cumpără eBook

Cumpără PDF

Cercetările pe care le-am întreprins cu privire la religia geto-dacilor au început în anul 2011 când am elaborat lucrarea de licenţă, atunci am analizat multiplele ipostaze ale lui Zalmoxis şi am realizat o reconstituire istoriografică a drumului pe care acest personaj misterios l-a parcurs în literatura antică şi modernă. Fascinat şi intrigat de nenumăratele ipotezele legate de natura, numărul şi numele zeilor ce populau panteonul tracilor nordici, am decis să abordez religia lor dintr-un unghi diferit, să întreprind o cercetare pornind de la reprezentările artistice întâlnite pe piesele metalice. În vederea realizării acestui obiectiv, am parcurs cele mai reprezentative lucrări despre tezaurele descoperite în România şi Bulgaria, și am analizat imaginile de pe obiectele aflate în componența lor. Demersul desfăşurat în prezenta lucrare a avut drept scop dorinţa de a prezenta şi lămuri, dacă nu toate, măcar o parte din confuziile ce se regăsesc în legătură cu spiritualitatea geto-dacilor.
Epoca cercetată este cuprinsă între secolul al V-lea a.Chr şi secolul I p.Chr., studiul se concentrează asupra ariei geografice locuite de geto-daci, dar vor fi aduse în discuţie şi cele mai importante descoperiri efectuate în arealul locuit de tracii odryși.
Această lucrare a fost redactată în 2013, publicată în 2017, iar în luna mai 2018 i s-au adus câteva îmbunătățiri. Noua versiune este superioară: au fost rectificate mici erori, calitatea imaginilor este mai bună, la unele fragmente au fost aduse completări și am adăugat un subcapitol despre matrița de bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia.

 

Advertisements